" פגיעת אצבעות תלמידים מכנפי דלתות שנטרקות ונסגרות על אצבעותיהם, היא אחד מהמפגעים הקשים שהצבענו עליהם בשנים האחרונות במוסדות חינוך. בנתונים המופיעים אצלנו, מצאנו מאות תלמידים שנפגעו….חלקם איבדו את אצבעותיהם וחלקם נפגעו קשה. במקרים אלו, מוסד החינוך והרשות נכשלו בטיפול הנדרש לעניין זה."
לאחר הזנחה היסטורית מצד יצרני הדלתות, הרמטיקס החליטה לצאת נגד מחדל נוסף שמעולם לא קיבל מענה רציני – כיצד להפוך דלת פנים למוצר בטיחותי ?
נכון ל- 2014, משרד החינוך דיווח על כ1200 פציעות של תלמידים כתוצאה מפגיעת הדלת ברחבי הארץ. הדבר יכול לנבוע ממגוון רחב של סיטואציות – ממשחקי "תופסת", עד לחוסר תשומת לב ואפילו טריקה מרוח פרצים.
הסיבה העיקרית למסוכנות הרבה של דלתות הפנים טמונה במבנה היסודי שלהן: מדובר בכלי המפעיל לחץ רב(סגירת דלת ששוקלת כמה עשרות ק"ג), בשילוב עם משקוף חד שפוגש דלת חדה(בשניהם ישנן פינות חדות). התוצאה היא פעולת גזירה של ממש היכולה להסתיים בפציעות חמורות שעולים ביוקר לכל הצדדים המעורבים.
בשנת 2006 הוציא משרד החינוך חוזר מנכל לכל קציני הבטיחות המחוזיים בדבר הגנת דלתות פנים וחוץ מפני פגיעת אצבעות, ושם נכתב:
" פגיעת אצבעות תלמידים מכנפי דלתות שנטרקות ונסגרות על אצבעותיהם, היא אחד מהמפגעים הקשים שהצבענו עליהם בשנים האחרונות במוסדות חינוך. בנתונים המופיעים אצלנו, מצאנו מאות תלמידים שנפגעו….חלקם איבדו את אצבעותיהם וחלקם נפגעו קשה. במקרים אלו, מוסד החינוך והרשות נכשלו בטיפול הנדרש לעניין זה."
בחוזר המנכל הוכנסו שורה של הנחיות שמטרתן התקנת עזרים חיצוניים בכדי לשפר את הבטיחות של דלתות פנים מוסדיות. עזרים אלה כוללים:
1. אלמנט להאטת הכנף (גלגל האטה \ שמרסף \ מחזיר שמן)
2. התקנת אלמנט גמיש(גומי) להגנה על אצבעות באזור שבין המשקוף לדלת.
3. מעצור דלת על מנת שהדלת לא "תטייל" במהלך היום או תיטרק בטעות מהרוח.
יש לציין שגם למשקל של דלת פנים יש "משקל" בקביעת המסוכנות של הדלת. מוסדות רבים מעדיפים, מטעמי חיסכון להתקין דלתות פלדה, שהן אמנם עמידות, אך שוקלות עשרות קילוגרמים יותר מדלתות פנים ומהוות משקל רב יותר בעת פגיעה חלילה.
למרות שההנחיות החדשות מיועדות לתת מענה לרוב מפגעי הבטיחות בדלתות פנים, הן בכל זאת מוגבלות על ידי ההיצע שקיים בשוק, ולא יכולות לדרוש פתרונות שלא קיימים. בין נקודות התורפה שנותרו בדלת ניתן עדיין למנות את הסף התחתון, שבמקרים רבים עשוי מפינה חדה או מתכתית ויכול לפצוע אצבעות רגלים של ילדים הנועלים סנדלים. גם צד המנעול(לעומת צד הצירים) נותר ללא שינוי יסודי, כך שטריקה חזקה של דלת פנים יכולה עדיין לגרם לפציעות קשות. * לסיום יש לשים לב כי כל העזרים עוברים תהליך של בלאי לאחר כמה שנים ויש הכרח לתחזוקה שוטפת, שבאופן טבעי לא תבטיח מענה של 100%.
מבחינה אסתטית, העזרים החיצוניים פוגעים קשות במראה הדלת ומוסדות הלימוד: אקורדיון גומי, גלגל מרעיש ומחזיר שמן יוצרים רושם של "תלאים". של מוצר לא מושלם.
כאן הרמטיקס נכנסה לתמונה
- פרופיל הדלתות פנים והמשקוף פותחו מחדש כך שלא יהיו בהן פינות חדות, ובנוסף הותקנו שתי רצועות ממשפחת ה PVC המקיפות את כל הדלת: הדבר מבטל את אפקט הסכין המסוכן של דלתות הפנים, וגם משפר דרמתית את בידוד הרעש.
- צירים טלסקופיים – בדלתות פנים הרמטיקס מותקן ציר טלסקופי, אשר מתרחב ברגע שיש עצם זר בין הדלת למשקוף: הדבר מייתר את אקורדיון הגומי.
- סף תחתון עם תחתית מעוגלת מבטיח שלא יהיו פינות חדות שיסכנו את אצבעות הרגליים של הילדים.
- מחזיר קפיצי מהפכני עם פעולה כפולה, המהווה חלק מגוף הדלת, מבטיח לבלום את סגירת הדלת לשנים רבות, משום שהוא אינו דורש כיוון ותחזוקה. בנוסף הוא מוצנע בתוך הדלת כך שמתקבל מראה נקי ואסתטי. מלבד סגירת הדלת, אותו חלק משמש גם כמעצור דלת.
כאשר דלת פנים של הרמטיקס הוצגה במשרד החינוך בירושלים, ההפתעה שם הייתה כל כך דרמתית, שמאז אותו יום החברה מוזמנת להרצות על בטיחות של דלתות פנים בימי הכשרה של קציני בטיחות אזוריים מטעם המדינה.
בשורה התחתונה: תבדקו
בבואכם לבחור דלת פנים, ועל אחת כמה וכמה במקומות עם ילדים, אנא שימו לב לכל מפגעי הבטיחות והקפידו להתמודד איתם בהתאם, אם בהתקנת דלת פנים בטיחותית של הרמטיקס, ואם בהתקנת עזרים חיצוניים.