הבריחים בדלתות הכניסה שלנו הם רעיון שמלווה אותנו זמן רב וביתר שאת מאז שנות ה- 70 כאשר חברות כמו רב בריח ושיריונית חוסם, קידמו את הייצור המתועש של דלתות הפלדה לרמה חסרת תקדים. אולם חרף כמה עשורים שעברו מאז, מעט מאוד שינויים קרו בתחום. מטרתם הברורה של הבריחים הייתה לספק ביטחון נגד פריצה, לצד שימוש קל ונוח בדלת.
עיקרי השינויים שראינו מאז שנות ה-70 מסתכמים לא בשינויים במנגנוני הנעילה ומבנה הדלת, אלא בעיקר בתוספות ואביזרים חיצוניים שנוספו על הקיים :
- מנעול עליון: למעשה מדובר בעוד בריח שמוסיף על אלה הקיימים. מנעול זה נפרץ בקלות.
- "אזעקה" מובנית בדלת: גימיק שיצא משימוש מלפני מספר שנים.
- פתיחת דלת עם טביעת אצבע: שיטה שמשפרת את נוחות השימוש, אך אין לה שום קשר לכוחו של מנגנון הנעילה.
בניגוד לדעה הרווחת לפיה גודלם ורוחבם של הבריחים קובע את חוזקה של הדלת, הביטחון נקבע על ידי מספק רב יותר של אלמנטים, ורק טיפול נכון בכולם יכול באמת להביא בשורה ביטחונית אמיתית:
- שילדת הדלת: כיום שילדה של דלתות פלדה עשוייה לרוב מקורות רוחב. את הריתוכים שפעם בוצעו החליף בשנים האחרונות דבק, אשר החליש עוד יותר את מבנה הדלת. אם זה לא מספיק, כל השילדות הקיימות בשוק מנוקבות על מנת להכניס לתוכן את מנגנון הנעילה, דבר המחליש עוד יותר את הדלת.
- מנגנון הנעילה: בריחים היושבים על גבי "דיסקית" פנימית במנעול, למעשה לא נכנסים לעומק הדלת, ולכן כל מאוד לפרוץ את מנגנון הנעילה במרבית הדלתות – אין צורך בכיפוף הבריחים אלא מספיק לכופף את הדיסקית עליה הבריחים יושבים.
- צירים: הצירים של מרבית הדלתות הינם צירים מוט חיצוניים. ככאלה, הם חשופים ל"טיפולם המסור" של פורצים. הדבר חמור עוד יותר כאשר מדובר ב- דלתות כניסה לבית שנפתחות החוצה. הבריחים הנכנסים למשקוף בצד הצירים יכולים לעשות מעט מאוד על מנת לשמור על הדלת מפני פורץ עם לום (מוט פלדה פשוט).
4. המשקוף: כיום כל משקוף שהותקן כהלכה הוא למעשה אויב של הדלת ומסייע לפריצה. מאחר והמשקוף יצוק בטון, חוזקו מאפשר להיתפס עליו עם לום או ג'ק של פורצים, ולכופף את הדלת (על חוזקה של השילדה דיברנו כבר בסעיף קודם, ומתחיל להיות ברור לכם הקוראים מדוע הדברים תלויים זה בזה).
5. הצילינדר: גם הדלת הנפלאה ביותר תיפתח אם ישתמשו באמצעי הפתיחה הנכון, ולכן דרוש מנגנון בקרת כניסה איכותי שפריצתו איננה רלוונטית. נכון להיום הפיתרון האמין ביותר הינו צילינדר. כמובן שיש צילינדרים שלא שווים הרבה, ויש כאלה מצויינים. מסביב לצילינדר חשוב לשיהיה מותקן מגן צילינדר ודיסקית צפה ומחוסמת נגד קידוח.
לאחר שקיבלתם את התקציר לביטחון על דלת כניסה לבית, כעת נעבור על החידושים האחרונים בתחום הנעילה פרי פיתוחה של הרמטיקס:
- שילדת הדלת: בהרמטיקס השילדה של הדלת בנויה עם קורות רוחב מרותכות. מבנה זה אינו מאפשר כיפוף של גוף הדלת תחת לחץ.
- מנגנון הנעילה: הרמטיקס פיתחה מנגנון ייחודי עם נעילה תלת מימדית: בריחים בצורה של האות T, נכנסים אל תוך המשקוף, מסתובבים וננעלים בתוכו פעם נוספת. לא ניתן לשלוף או לכופף אותם. מדובר בבריחים צפים ללא דיסקית הנכנסים גם לעומק הדלת. כל מנגנון הנעילה הינו אינטגרלי בתוך הדלת, והשילדה אינה מנוקבת כך שהיא נשארת חזקה מאוד.
- צירים: הרמטיקס פיתחה צירים נסתרים מסוג חדש, המשתתפים בנעילת הדלת. כל בריח מסוגל לשאת עומס של כמה טונות, ומהווה בעצמו 3 בריחים פאסיביים המעגנים את הדלת מצד הצירים בעת נעילתה. יתרון נוסף של הצירים הוא במקדם שחיקה נמוך במיוחד, המקנה לדלת אורך חיים וממעט את הצורך בהזמנת שירות תיקונים.
- גם המשקוף של הרמטיקס פותח מחדש: מצד אחד הוא מבוטן וחזק ככל משקוף בנייה, אך מצד שני צורתו המיוחדת אינה מאפשרת לפורצים להיתפס על דלתות כניסה לבית כדי לדחוק אותן.
- צילינדר: ישנם כיום בישראל מותגים בינלאומיים מצויינים המייצרים צילינדרים ברמה גבוהה, בהם: מולטילוק הישראלית, SEA(שוויץ), AXIRA(צרפת), EVVA (אוסטריה). הרמטיקס מספקים צילינדרים מסוג MT5+ מתוצרת מולטילוק ישראל, אולם יכולה לספק גם צילינדרים של מותגים אחרים לפי דרישה.
אין ספק שכיום ניתן לרכוש דלתות כניסה בטוחות, מעוצבות וייחודית בהתאמה אישית לפי צרכי הלקוח.