צילינדר הוא למעשה מנגנון חור המפתח שנמצא בדלת הכניסה שלכם, והוא זה ש"שולט\מפעיל" אותה כדי לנעול ולפתוח את הבריחים. הצילינדר הינו חלק נפרד ומנותק מהדלת עצמה וכפי שישנם יצרנים וסוגים רבים של דלתות חוץ, יש גם יצרנים רבים לצילינדרים.
הבנתם נכון – הצילינדר המתוחכם והיקר ביותר ניתן להתקנה על הדלת הפשוטה ביותר – ולהיפך.
אז בואו נדבר על דלתות כניסה – לאיזה דלת מתאים איזה צילינדר? מתי שווה להשקיע באחד טוב, ומתי פשוט לא? מה הופך צילינדר לטוב ואיכותי? על זאת ועוד המשיכו לקרוא.
מה צריך לחפש כשבוחרים צילינדר
הגורם הראשון הוא אמצעי למניעת שיכפול. לצילינדרים ברמה בינונית ומעלה כיום יש כרטיס שיכפול. פירוש הדבר הוא שללא כרטיס השיכפול אסור בחוק למנעולן לשכפל אותם. מה גם שללא הכרטיס השיכפול הופך קשה הרבה יותר (אך לא בלתי אפשרי). ישנם צילינדרים עם כרטיסי שיכפול שקשה ועד בלתי אפשרי לשכפל ללא כרטיס. הדבר תלוי בסוג הקוד שמוטבע עליהם. ככלל אצבע אפשר לזכור שקידוחים על המפתח הם אמצעים שיחסית קל לשכפל, אבל נחשים הם כבר הרבה יותר קשים להעתקה. בכל מקרה מה שלא תעשו – אתם חייבים לשמור את המפתחות קרוב אליכם, אחרת אפשר פשוט לייצר הטבעת פלסטילינה וייתכן שמנעולים טובים במיוחד יצליחו לשכפל לכם את המפתח גם ללא כרטיס שיכפול.
אמצעים להעתקת פרופיל קיימים אף הם בצילינדרים. העתקת פרופיל תוקפת את הצילינדר ולא את המפתח. הפורץ ינסה לייצר תבנית של הצילינדר עצמו(חור המפתח) כאשר אתם לא בבית ופשוט לפתוח את דלת הכניסה – אפילו אי אפשר לקרוא לזה פריצה. אולם גם לכך יש פתרונות בחברות הצילינדרים, כגון נחשים ופינים צפים, או שקעים חבויים.
מלבד הטכנולוגיה והשיכלולים, חשובה גם הנוחות והנגישות
ללכת לשכפל מפתח זה בדיוק כמו להוריד את הזבל – אתם עושים את זה רק כשאתם פשוט חייבים, וזה אף פעם לא זמן מתאים או נוח. בשל כך, חשוב שתבחרו בצילינדר שניתן לשכפל קרוב לאזור מגוריכם. במיוחד בנושא של משפחות עם ילדים שמאבדים לפעמים מפתחות עניין זה חשוב.
איבדתי מפתח – האם אני חייב להחליף צילינדר?
אם אחד ההורים איבד מפתח בוודאות, אז אפשר להמשיך בשיגרה ולא להחליף צילינדר. אבל אם יש ספק ולו קל שבקלים שהמפתח הגיע לידיים הלא נכונות, צריך להחליף מייד לצילינדר חדש. כדאי להקפיד שהמנעולן מביא את הצילינדר בתוך שקית סגורה היישר מהיצרן.
בדלתות הרמטיקס מותקן צילינדר מסוג MT5® Top Security, המתקדם ביותר של חברת מולטילוק, ובעל תו תקן ישראלי: הצילינדר מכיל פינים טלסקופיים, מערכת מסילות(נחשים) מדוייקת ופין אלפא. כמו כן הוא מכיל הגנות בפני פריצה בקידוח. בדלתות הרמטיקס הגדילו לעשות והוסיפו על כל אלה דיסקית צפה נגד קידוח, ומגן צילינדר מאסיבי מאוד.
לקינוח, הרשנו לעצמנו להוסיף מנעול ניצרה עליון, כך שלא משנה מה יקרה, אין סיכוי לפתוח את הדלת על ידי פריצה שקטה של הצילינדר.
מתי שווה להשקיע בצילינדר טוב? כשהדלת טובה.
לא כולם מדברים על זה, אבל כל הדלתות בישראל נמצאות פחות או יותר תחת אותו תקן של 3 כוכבי ביטחון. התקן קובע שהדלת נפרצת בין 3-5 דקות באמצעי פריצה מסויימים. תוכנית כלבוטק בשנת 2012 אף הראתה כיצד ניתן לפתוח דלתות פלדה רב בריחיות בזמן קצר אפילו יותר.
חייבים לשאול את השאלה – אם דלת הכניסה לא מוגנת נגד פריצה, אז בשביל מה להשקיע בצילינדר? הרי ניתן לפרוץ אותה עם מוט פלדה פשוט ! בשל כך בדיו יש תקנים גבוהים יותר מ3 כוכבים. תקן 4 כוכבים למשל ניתן לדלתות הרמטיקס בלבד, והוא מתייחס לרמה גבוהה יותר של ביטחון. החברה אף מתחייבת שבתנאי פריצה של 4 כוכבים, לא ניתן בכלל לפרוץ את הדלת (כאשר היא מותקנת על משקוף פלדה יצוק).
יש הרבה שיכלולים בחוץ
שמענו על פתיחה עם קורא טביעת אצבע, ועל דלתות אלומיניום גבוהות עם מנגנון בריחים איטלקי שנפתח ע"י שלט. כל אלה לא מספקים ביטחון בשום אופן וחשוב לומר את זה. הם מספקים לכל היותר, חוויה יום יומית נוחה יותר של שימוש בדלת.
לסיכום
לאחד שבחרתם דלת איכותית ובעלת רמת ביטחון גבוהה לביתכם, שווה בהחלט לשקול להתקין צילינדר איכותי ומוגן פריצה. המומחים של הרמטיקס ישמחו לסייע ולהתאים לכל לקוח את המוצר שמתאים לצרכיו.