דלת כניסה ששקעה ומשפשפת את הרצפה, דלת אמבטיה שספגה מים והתנפחה, דלת פנים שנפגעה ממזיקי עץ, שריטות, מכות ומה לא.. דלתות הן פריט מאוד משמעותי בקביעה אם הבית "גרוטאה" או לא. במקרים של נפיחות אין מניעה מהחלפת דלת, וכדאי כמובן להחליף את כל הדלתות הסמוכות זו לזו כדי לשמור על אסתטיקה בסיסית.
יש בגדול שתי דרכים להרוויח כסף בשוק הדירות – האחת היא לקנות ולמכור נכסים מניבים, והשניה היא לשדרג נכסים קיימים כדי להוציא מהם את המקסימום בשכירות או במחיר. בשני המקרים למצב הדירה יש השפעה רבה על תחושת הקונה, שכן דירה שתוכננה ומתוחזקת היטב יוצרת אווירה ונעימות שמאוחר יותר מתורגמות לגובה השכירות או לערך הדירה. מצד שני, חשוב לשמור על שיווי משקל, להקפיד על כדאיות כלכלית ולא להיכנס להוצאות שאיננו יכולים לעמוד בהן.
ישנם אנשים שכל עיסוקם הכלכלי מתמקד בקניית בתים במצב גרוע, ומכירה לאחר שיפוץ ועיצוב. זה עד כדי כך משמעותי!
להלן מספר שיקולים מנקודות מבט שונות שכדאי לקחת בחשבון:
1. ריצוף – ישנו הטיפ הקבוע להדביק פרקט למינציה. הדבר אמנם יכול לשפר את התחושה בחלל, בעיקר אם הריצוף הקודם היה במצב קטסטרופה. אולם, פרקט למינציה זה פיתרון זול שגם נראה ככה, וכל שריטה תישאר עליו לדיראון עולם. אם מצב הרצפה אינו בכי רע, עדיף להישאר עם רצפה קיימת ולתקן מקומות קריטיים. אם אין ברירה, לכו על פרקט למינציה, במיוחד באזור חדרי השינה. וזיכרו להרחיק את הפרקט מאזור חדרי האמבטיה, אחרת הוא מתנפח והמצב גרוע יותר ממה שהיה בהתחלה.
2. תאורה – אין כמו אור טבעי, ולכן כדאי לתת ביטוי מקסימלי לכל נקודות כניסת האוויר והאור, בהנחה והנוף הנשקף מהן הוא טוב.
לגבי תאורה מלאכותית, תחום זה מתחלק לשניים : פיזור התאורה, וגופי התאורה עצמם. ראשית, ברור כי בית מואר היטב מעורר שימחה ביושבי הבית. אולם אין פירוש הדבר אור בעוצמה גבוהה, ואיפה שאפשר כדאי תמיד להתקין דימר(עמעם). אתם תגלו מהר מאוד שאתם יודעים בדיוק באיזו עוצמת תאורה אתם אוהבים לשהות בכל חדר ובכל זמן. כדאי לתכנן כמה עוצמת תאורה דרושה לכל חלל בבית כדי לבחור גופי תאורה מתאימים. לעניין גופי התאורה שימו לב שגם גופים שאינם יקרים אך נבחרו בטוב טעם יכולים לשדרג מאוד את התחושה בחלל. עבור דירה להשכרה בחרו תמיד גופים צנועים שאינם בעלי צורה בולטת מדי אבל גם לא נראים זולים, כדי להתאים לכמה שיותר סוגים של טעם אישי. כמו כן, חשוב שגוף התאורה יוכל לספק את עוצמת התאורה הדרושה לחדר בו הוא מותקן. לסיום, כדאי לדאוג לצבעי התאורה. אם זה משרד ייתכן ותעדיפו תאורה לבנה, ואם זה בית, שווה לשקול תאורה לבנה. התקנת נורות LED היא החסכונית ביותר, אולם את זה השאירו לדיירים.
3. פינת אוכל – ישראלים אוהבים מאוד לארח, וחשוב לא להגביל את פינת האוכל למקום קטן עד כמה שניתן. בדירת משפחה עם ילדים כדאי לתכנן מקום שיוכל להכיל לפחות 10 סועדים ללא מאמץ רב. היכולת של הסועדים לשבת אחד מול השני היא יתרון חשוב שמשפיע, לפחות בתת-מודע, על תחושת האורחים\שוכרים\קונים.
4. חדרי רחצה – החדשות הרעות הן שחדר רחצה לא מזמין זה טרן-אוף רציני לכל מבקר. החדשות הטובות הן שניתן דיי בקלות וללא הוצאות גבוהות לשדרג חדר רחצה. בין הצעדים המקובלים ניתן להחליף ארון, לחדש את הרובה באמבטיה, להחליף אסלה, או לחדש קיר קרמיקה. חשוב לציין שתחלופת אוויר באמבטיה היא דבר קריטי. התקינו רשת בחלון כדי שיוכל להישאר פתוח תמיד, ו\או מאוורר וונטה.
5. מטבח – נסו לאפיין את המטבח על פי גודל הדירה והמשפחה שכנראה תגור בה. ראשית יש לוודא כי הארונות מתפקדים ונסגרים היטב. ש"הכל עובד". אם אתם רואים שהמטבח ישן וגם חצי שבור, כדאי כבר להחליפו ולא רק לתקן אותו. אם הוא יחסית חדש אז שיפורים קטנים שעושים הבדל גדול יכולים להיות שימון ותיקון כל הצירים, או החלפת צירים לסוג שנסגר בשקט. כדאי להתייעץ עם איש מקצוע לכאן או לכאן מבחינת עלויות, אבל דבר אחד בטוח – מטבח במצב גרוע זו לא אופציה מבחינתכם.
6. דלתות – קצרה היריעה מלהכיל את שלל הבעיות שנפוצות בדירות ותיקות: דלת כניסה ששקעה ומשפשפת את הרצפה, דלת אמבטיה שספגה מים והתנפחה, דלת פנים שנפגעה ממזיקי עץ, שריטות, מכות ומה לא.. דלתות הן פריט מאוד משמעותי בקביעה אם הבית "גרוטאה" או לא. במקרים של נפיחות אין מניעה מהחלפת דלת, וכדאי כמובן להחליף את כל הדלתות הסמוכות זו לזו כדי לשמור על אסתטיקה בסיסית. האפשרות הזולה ביותר היא לשפץ מבחוץ את דלתות הפנים ודלת הכניסה, אולם זיכרו שתמשיכו לסבול מתופעות כגון שקיעה והתנפחות.
חברת הרמטיקס מציעה דלתות חוץ ופנים מהמתקדמות בעולם, שמלבד ביטחון ובטיחות חסרי תקדים, מצריכות כנראה הכי פחות תחזוקה בשוק. צירים שהם פטנט רשום מבטיחים דלתות שאינן שוקעות, מבנה הדלתות מבטיח עמידות למים ונזקי מזג אוויר לאורך שנים. לסיום, בידוד אקוסטי גם הוא תכונה חשובה מאוד, שכל דייר ישמח לקבל, ושדלתות הרמטיקס בהחלט מתהדרות בה.
7. סידור הרהיטים והפריטים בבית(אם יש): כאן קשה לתת כללי אצבע, אבל חשוב לזכור שהקפדה על ניקיון והפחתת עומס מהעיניים עושים את שלהם – אל תעמיסו! ואם אתם ממש לא יודעים מה לעשות – לכו לאיקאה ותראו הצעות שונות לסידור חלל ולא תוכלו לטעות. כמו כן, כל פריט שנראה מרופט מדי(כורסא, כסא בפינת אוכל וכו'), כדאי להיפטר ממנו, ויפה שעה אחת קודם. אל תפחדו ממקום פנוי.
8. רגע לפני סיום אין מניעה מלהזכיר2 פריטים שעצם קיומם בבית מעלה אוטומטית את גובה השכירות בכמה מאות שח : מזגן בכל חדר, ורשתות נגד ייתושים.
לסיום, דירה כיום היא נכס שמחירו יכול בקלות לעבור את המיליון שח. על כן, מהלך חכם יהיה להתייעץ עם בעלי מקצוע, ובכלל זה מעצב פנים, שיחוו דעה מקצועית עבור הבית הספציפי שלכם. הכסף שתוציאו עליהם ברוב המקרים ישולם לכם בחזרה בגובה השכירות או מחיר הדירה.
דרך אחת נורא פשוטה לבדוק את זה היא לחשב עלות ההוצאה הכוללת, להעריך את העלייה בערך הדירה או השכירות, ולראות תוך כמה שנים ההשקעה מחזירה את עצמה, אם בכלל.